Jordskokker

Om planten

Jordskokker har mange fordele. For det første vokser de som ukrudt, så det kan nærmest ikke gå galt at dyrke dem selv. For det andet er de høstklar i vinterhalvåret, hvor der ikke er så meget frisk grønt fra køkkenhaven. Og for det tredje kan den spises både tilberedt og rå.

Det er nogle kvaliteter der gør, at jeg har et område af haven afsat til jordskokker permanent. Man kommer aldrig til at bruge penge på at købe jordskokker igen, når man først har fået dem etableret i haven.

Planterne bliver omkring to en halv meter høje, og man kan få typer, der blomstrer. De er i familie med solsikke.  Når stokkene visner ned i oktober-november er jordskokkerne store nok til at kunne graves op og spises. Det kan man gøre helt frem til april – hvis ikke jorden er frossen.

Stænglerne er ret hårde og når ikke at blive nedbrudt til næste sommer. Men så kan man bruge resterne til at stille på skrå mellem de nye ærteplanter, så duerne ikke kan komme til at spise dem.

Dyrkning

I april sørger man bare for, at der er nogle stykker tilbage i jorden. Det er der som regel altid, selvom man tror, man har taget alt op. Så skyder de igen og sikrer næste års høst.

Man kan være systematisk og hvert år vælge de pæneste, største eller mest glatte at dyrke videre på. På den måde kan man udvikle sin helt egen art af jordskokker i sin have.

Vigtige datoer

Der er ingen. De passer sig selv. Du kan høste fra oktober til april.

Klip stokkene ned, når de visner, så de ikke vælter.