Tromboncino

Om planten

Tromboncino er egentlig bare en sort af græskar, men den er værd at nævne, fordi den er helt speciel. Det er nemlig den eneste sort, der kan bruges både som squash og som græskar. Det gør den særlig egnet til dig, der ikke altid har tid til at høste på et bestemt tidspunkt. Frugten kan blive siddende på planten i et par måneder og vente på, du får tid.

Når frugten er ung og grøn kan den høstes og steges eller bages. Men man kan også lade frugten sidde og få en hård, orange skal. Så kan den opbevares henover vinter som græskar.

Det klæder den at blive ovnbagt med knust hvidløg henover. De helt små frugter kan hakkes og steges på panden med hvidløg, indtil de bliver møre.

Dyrkning

Frøet sås indendøre i en potte om foråret. Når planten har mindst tre blade, kan den plantes ud. Den må først udplantes når al fare for nattefrost er ovre.

Planten er en klatreplante, og den kan blive ret stor. Det er en stor fordel at få den til at klatre, for så bliver frugterne længere og er ikke så udsat for at blive spist af mus, snegle, osv.

Først skal du have bygget et stativ af fx hasselgrene, bambus eller pil. Det kan også være et rionet eller andet hegn – men det skal være solidt. Planten kræver at du hjælper den med at kravle op en gang i mellem ved at tage udløberne og lægge dem omkring dit stativ. Udløberne kan godt blive tunge, og så ender de med at kravle henover jorden. Det kan også fungere, men de fylder mere henad jorden, og frugterne kan rådne.

Den fungerer godt i varme somre, men er glad for vand og gødning.

Vigtige datoer

Ca. 21. April: Så frøet i potte indendøre

Slut maj: Sæt planten ud i bedet. Den må gerne stå i et par skovfulde kompost.

Desuden: Det vil være en fordel at dække jorden med halm eller lignende for at holde på fugten samt have et stativ eller hegn, planten kan klatre opad.