Radiser

Om planten

Radiser er spændende af to grunde. For det første er de noget af det tidligste, der kan høstes i køkkenhaven. Nogen bruger dem til at blande med fx frø til gulerødder eller pastinakker. Så kan man høste radiserne, mens de andre frø bruger længere tid på at blive til noget.

For det andet udvikler radiser en ekstra afgrøde, efter de er gået i blomst: skulper. Hver radise skyder en lang stængel med blomster, der bliver til skulper (se billedet). Skulperne kan spises og er sprøde og milde. Det er også heri, der udvikles frø, hvis de får lov at tørre.

Dyrkning

Radiser kan dyrkes henover hele sommerhalvåret og udvikles på omkring en måned. Hvis de ikke står i jorden ret længe, behøver de ikke at stå i kålbedet. På så kort tid kan de ikke ødelægge sædskiftet.

Man laver bare en rille i jorden, strør frøene i en række og putter lidt jord henover. Hvis det er meget tørt, kan man vande i rillen, inden man lægger frøene i. Det kan blive nødvendigt at udtynde, hvis de er sået tæt. Du vil opleve, at radiserne så hurtigt vokser sig større efter udtynding.

Vigtige datoer

Fra marts til august/september: Radiser kan sås.

I ydermånederne kan man så i mistbænk eller drivhus.