Hvidløg

Om planten

Her er der virkelig mulighed for selvforsyning! Når man sætter ét fed hvidløg i jorden, udvikler det sig til et nyt hvidløg med mange fed.

Og så sørger du bare for at gemme nogle hvidløg, som du igen kan dele og sætte i jorden, og som så igen bliver til nye hvidløg. Så når du først har købt dine første hvidløg til udplantning i køkkenhaven, så har du i princippet en evighedsmaskine. Det er selvfølgelig en god idé at gemme de største og sundeste hvidløg og dyrke videre på dem.

Det er bare rigtig vigtigt, at du får fat i en sort af hvidløg, der er egnet til danske forhold. Det duer altså ikke at købe kinesiske hvidløg i supermarkedet og sætte dem ud i en dansk køkkenhave. Du kan måske også arve nogle hvidløg fra andre, der har tilpasset dem danske forhold i deres egen have.

Dyrkning

Hvidløg er helt anderledes end alt andet, fordi de vokser på den modsatte tid af året end alle de andre planter. Det kan gøre det nemt at finde plads til dem selv i en lille køkkenhave. Man sætter dem i jorden i oktober, så de kan sættes efter en anden afgrøde, fx kartofler, gulerødder, løg, salat eller ærter.

Man trykker ét fed ned i jorden i et par centimeters dybde og dækker med jord. Så skyder det som regel et grønt skud op i løbet af efteråret på cirka 10 centimeter, og mere bliver det ikke til, før frosten er ovre. Hvidløget i jorden har brug for frost for at dele sig i flere fed.

I juni begynder toppene at visne øverst, og så kan de hives op og lægges til tørre i solen et par dage (se billedet). Jeg klipper toppene af og opbevarer hvidløgene i en skotøjsæske frostfrit i skuret.

I juni, når man høster hvidløgene, er køkkenhaven selvfølgelig fyldt godt op. Men hvis de står i udkanten af årets nye græskarbed, passer det meget godt med, at græskarplanterne først begynder at fylde i juli.

Vigtige datoer

Oktober: Hvidløgene sættes i jorden

Slut juni: Høste og tørre

(Husk at gemme nogle stykker til at sætte igen i oktober).