Glaskål/Knudekål

Om planten

Der findes to typer af glaskål eller knudekål: sommer-knudekål og vinter-knudekål. Begge kan bruges både tilberedt og rå, men vintersorterne skal skrælles, fordi skrællen er meget tyk. Smagen er henad stænglerne på broccoli men mere sprød.

Der findes både grønne og lilla sorter af glaskål. Jamie Oliver har anbefalet sorten Superschmelz, som er en vintersort, fordi den kan blive meget stor uden at blive trævlet. Den har jeg gode erfaringer med!

Vinter-sorterne kan blive meget store, men bør høstes, når de er max et kilo. Sommer-sorterne skal spises, når de er på størrelse med en golfbold. Vinter-sorterne kan man sætte lidt tættere på hinanden end anbefalet, fx 20 cm. Så bliver de ikke lige så store. Men det kan også være en fordel, at man ikke skal igennem et glaskål på fire kilo til aftensmaden.

Dyrkning

Frøene er rimelig villige til at spire, så man kan godt så med den afstand, de skal stå med som planter, evt. med to frø i hvert hul. Så skal man ikke bruge tid på at tynde ud.

De små sommer-sorter er klar til at spise allerede i sidste halvdel af juni. De spises med skræl, fordi den er så tynd. Det er en stor fordel, at de kan høstes så tidligt – de vil være noget af det tidligste, der kan spises fra køkkenhaven. Og fordi de er spist ved udgangen af juli, kan man bruge samme stykke jord til en efter-afgrøde, der plantes i juli eller august. Det kan fx være grønkål til udplantning, sene majroer, radiser eller asiatisk bladgrønt.

De store vinter-glaskål høstes først fra efteråret og kan spises hele vinteren frem til marts. De kan tåle ned til ti graders frost. Bliver det koldere, kan man dække med blade og fiberdug eller høste dem og opbevare dem et køligt sted.

Vigtige datoer

Medio April: så frøene direkte i jorden. For at undgå udtynding sås med 10-15 cm mellemrum for sommer-glaskål og 20-25 cm for vintersorter.