Bær for begyndere

Hindbær

Hindbær breder sig, så du får hurtigt mange buske allerede året efter. Derfor behøver du kun at købe eller arve få stiklinger. Jeg vil anbefale sorten Autumn Bliss, som er et efterårshindbær. Det betyder, at de nye skud giver hindbær fra august til oktober. Men de gamle skud giver også sommerhindbær omkring juli (som dog ikke smager lige så godt).

På få kvadratmeter vil du kunne få nok hindbær til at blive selvforsynende med syltetøj hele året. Hvis du kan lade være med at spise bærrene. De er også gode til saft og grød.

De gamle visne grene klippes ned i det tidlige forår, og det er den eneste pasning, de behøver.

Brombær

I en have kan det være rart med en tornfri sort, selvom de smager af lidt mindre. Det er en kraftig plante der får lange stængler. Hvis du binder den op ad et hegn behøver den ikke at tage så meget plads i haven (se billede). Én plante kan være rigeligt til selvforsyning af syltetøj, hvis den får lov at gro.

Den kræver bare at du klipper de gamle grene af, når de visner. Bærrene modner som regel i august.

Solstik eller Jostabær

Dette er en krydsning mellem solbær og stikkelsbær. Busken giver godt og den skulle ikke have tendens til sygdom eller skadedyr. Bærrene kan spises fra busken eller bruges til saft, grød og syltetøj. De modner i juli.