Om planten
Porrer er værd at have, fordi det er en af de grøntsager, der kan stå i jorden hele vinteren og høstes helt frem til april (hvis man vælger en vinterporre). I vintermånederne kan man godt blive træt af rodfrugter og kål, og så kan en smørdampet porre være rigtig god afveksling.
Porrer behøver ikke at være krævende. Man kan spise hele planten, så selvom de ikke bliver så store, er det ikke gået helt galt. Jeg har ofte porrer på størrelse med forårsløg tilbage til sidst, fordi jeg tager de største først. Men de små smager også fint.
Hvis man vil have de lange, hvide skafter kræver det lidt mere. De bliver nemlig kun hvide på det stykke, der er under jorden. Den letteste måde at lave dem på er ved at lave en rende med den overskydende jord oppe på siden. Så sættes porrerne nede i renden, og der skubbes løbende jord ned i renden og op om porrerne efterhånden som de vokser. En anden metode er simpelthen at lave et hul med en pind for hver porre og plante den på bunden af hullet.
Dyrkning
Porrer skal forspires. Men de kan selvfølgelig også købes forspirede i bakker. Læg mærke til, om du køber sommer-, efterårs- eller vinterporrer. Hvis du forspirer selv, har jeg haft bedst erfaring med at gøre det et beskyttet sted udendørs (fx i mistbænk), hvor de vænner sig til temperaturforskelle mellem nat og dag. Så er småplanterne hærdet fra starten, når de udplantes.
Porrer kan udplantes fra midt i maj, men man kan sagtens vente med det til engang i juli og sætte dem ud efter en anden grøntsag er taget op, fx majroe, glaskål, radiser eller løg.
Porrer kan rammes af porremøl eller løgminerfluer, der lægger larver i planterne. De spiser af dem indefra og det kan sommetider også ses på bladene. Hvis man er meget plaget af porremøl, skal der dækkes med insektnet.
Vigtige datoer
Medio april: Forspire porrer, helst i mistbænk eller drivhus
Medio maj-medio juli: udplante porrer