Bælgfrugter bliver bedst, når de får vand. I våde somre vil du høste meget mere end i en tør sommer.
Bønnetyper
Bønner bliver dels opdelt i sorter og i højden på planten: buskbønner eller stangbønner. Men det er utroligt vigtigt at kigge på bønnernes egenskaber. Den samme sort kan have flere egenskaber, og derfor kan bønnerne høstes på flere forskellige tidspunkter i bælgens udvikling. Det gælder fx Borlotto, der kan bruges både som snitbønner og tørrebønner. Du bør derfor starte med at beslutte hvilken slags bønner, du gerne vil spise.
Grønne bønner – koges og spises hele som dem man kender som ‘haricots verts’.
Snitbønner eller snittebønner – høstes inden frøene udvikles. Man snitter bælgene i mindre stykker og tilbereder dem.
Friske bønner – man spiser frøene i bælgene, dvs. de skal først ud af bælgen og så tilberedes.
Tørrebønner – man bælger bønnerne, tørrer dem og kan opbevare dem på glas over vinteren. Derefter skal de stå i blød i et halvt til et helt døgn (vandet skal smides ud), og så koges bønnerne i op til en time.
Voksbønner – er som grønne bønner, de er bare gule og har en anden smag.
Brydbønner – er større end de grønne bønner og kan bruges både som grønne bønner og snittebønner.