Æbler
Et træ kan i princippet klare sig selv uden beskæring og giver store mængder frugt. Det kan dog tage et par år før træet er etableret.
Æbler kan spises som de er eller fryses ned i mindre stykker. De kan laves til mos eller most – begge dele kan fryses eller varmebehandles for at holde længere.
Overvej om du vil have spiseæbler eller madæbler – eller en sort, der duer til begge dele. Overvej også om du vil have en sort hvor æblerne kan opbevares længe. Der er også stor forskel på, hvornår på året, æblerne er klar til at spise.
De sorter, jeg vil fremhæve, er Rød Ananas, Filippa, Møllers Venus, Belle de Boskoop, Ildrød Pigeon og Bodil Neergaard.
Mirabel
Mirabel er en lille blomme der fås i rød eller gul. Jeg foretrækker den røde (se billede). De vokser også vildt. De kan bruges til grød, saft og syltetøj. De breder sig dog med udløbere i jorden og laver mange små nye træer, hvis de ikke holdes nede.
Hyld
Hyld vokser også vildt og kan klare sig selv. Hvis du klipper den ned, skyder den heftigt igen. Blomster kan bruges til saft og madlavning. Bær kan bruges til saft og suppe – men de må aldrig spises rå, da de er giftige uden varmebehandling.
Hassel
Du skal have to sorter for at kunne få nødder, men der findes træer hvor der er podet to sorter på samme træ (se efter “familietræer”). Nødderne kan gemmes henover vinteren og bruges i bagværk, salater eller pesto.
Desuden er grenene rigtig gode til at lave stativer til grøntsager og bærbuske, der klatrer. Jeg foretrækker selv sorterne Lambert Filbert og Lang Tidlig Zellernød.