Skorzonerrod

Om planten

Skorzonerrod har en rigtig fin smag og kaldes også for fattigmandsasparges. De er lange og sorte, men under skrællen er rødderne hvide.

De er besværlige at skrælle, fordi de er mudrede, lange og tynde – og så snart de er skrællet, begynder de at blive brune af luften. Man kan lægge dem i mælk eller koge dem i mælk for at holde dem pæne og hvide.

Det er en stor fordel, at de kan tåle frost. Jeg har hørt, at man også kan spise bladene. Det betyder, at skorzoner er en afgrøde, der kan høstes frisk i haven i marts-april, hvor der ikke er meget andet, og de er nemme at dyrke.

Men rødderne kan blive meget lange, og som regel kan jeg kun få gravet de øverste 20 cm af roden op, før den knækker. Så man skal overveje, om fordelene opvejer ulemperne, inden man dyrker den.

Dyrkning

Frøene er aflange og ret store, så man kan nemt så dem enkeltvis. De sås direkte i jorden, og så er der ikke så meget mere arbejde i dem udover at luge for ukrudt.

Året efter går de i blomst, og man har mulighed for at lade dem udvikle frø, som man kan samle ind og så igen.

Vigtige datoer

April: Så frøene direkte i jorden

Nov.-April: Høste, når jorden er optøet