Pære
Pæretræer har en tendes til at blive syge, og så får man ikke meget ud af dem. Men pærer er lækre og gode at sylte, så de kan bruges til desserter eller på yoghurten hele vinteren.
Overvej om du vil have en sort, der kan gemmes. Holdbarheden er generelt ikke så lang for pærer (ikke ligesom æbler). Pæretræer fås også som søjletræer (fx Concorde), helt små dværgtræer (fx Dvalin) eller som espalier.
Morbær
Morbærtræer vokser langsomt, så de anbefales til små haver. Men det gælder kun på kort sigt, for de kan blive rigtig store. De kan til gengæld holdes nede ved at espaliere træet.
Morbær kan bruges til syltetøj, saft og rødgrød. Høns skulle have en forkærlighed for dem, så de kan med fordel plantes op ad hønsegården, hvis man har sådan en.
Kvæde
Kvæder er interessante fordi de holder sig henunder vinter. Der findes æble-/pærekvæder, som er træer, og japansk kvæde, som er buske.
Frugterne kan blive til en rigtig god marmelade, da de har et naturligt højt indhold af pektin, som er det, der giver stivelse til gelé osv. De kan også bruges til snaps, tørret i te eller ovnbagt som tilbehør til aftensmaden.