Høje ærter

Om planten

De høje ærter eller “kæmpeærter” er gamle, danske sorter, der er blevet “genopdaget” og opformeret via et projekt under Frøsamlerne. De høje ærter er udviklet gennem årtier i private haver, hvor enkelte familier har ført sorterne videre.

Håbet med projektet var blandt andet, at disse gamle sorter kan være bedre til at modstå klimaforandringer. De bliver omkring to meter høje, og de har nogle klare fordele. Sæsonen er længere. De normale ærter bliver klar i hobetal henover to ugers tid – gerne mens man er på ferie. De høje ærter kan høstes i over en måned. Mens de normale ærter hurtigt bliver store og melede, har jeg oplevet med Stevns Høje Ært, at ærterne er søde meget længe. Det giver bedre tid til, at man kan nå at plukke ærterne i en travl hverdag.

Derfor er jeg også gået helt væk fra de “normale” sorter af ærter, der tydeligvis er udviklet til industrien, og bruger i stedet kun høje ærter, der er udviklet til private køkkenhaver. Man kan let selv tage frø ved at efterlade nogle bæge på planten indtil de tørrer selv. Frøene opbevares i et tefilter eller kaffefilter inde i stuen, indtil næste forår. Jeg formerede 8 planter til 200 frø i løbet af to år, selvom vi spiste løs af ærterne, så det er let at blive selvforsynende på frø!

Ærterne kan bælges og blancheres og så fryses ned.

Dyrkning

Ærterne skal ikke udblødes i vand ligesom bønner. De skal derimod lægges direkte i jorden.

Duer er vældig glade for at spise ærteskud, men det kan du forhindre på flere måder. Du kan fx lægge net over dit ærtebed. Jeg foretrækker, at forspire nogle potter med ærter i mistbænken med låget på klem. Når de er 10-15 cm, kommer de ud i bedet. Så sætter jeg små pinde på kryds og tværs op ad planterne, så duerne ikke kan komme til (se billede).

Eftersom planterne bliver to meter høje, skal de have noget at klatre op ad. Det kan være et stativ af pilekviste eller bambuspinde forbundet med snor.

Vigtige datoer

Ca. 21. April: Så ærterne i bedet eller i en potte til forspiring udendørs – beskyttet for duer og snegle

Ca. 15. Maj: Ærterne udplantes

Midt juli: Husk at efterlade nogle bælge på planten, der kan blive til frø til næste år.

Desuden: Sæt pinde mod duerne og lav et stativ eller snore, de kan klatre op ad (se billede).