Buskbønner

Om planten

De buskbønner, som jeg har erfaring med, er typer, der giver en masse bønner i løbet af nogle få uger, og så er planterne udtjent. De fleste sorter er lavet til industrien til haricots verts, men du kan også finde buskbønner, der er tørrebønner (se billedet), voksbønner eller snitbønner.

Buskbønner er gode, hvis du vil have store mængder grønne bønner, du kan blanchere til fryseren. Men du skal være klar til at høste hver anden dag. De vokser meget hurtigt, og grønne bønner er ikke værd at spise, hvis de bliver for store. Du skal bare plukke løs, for det gør netop at planten skyder nye bønner.

Buskbønner kan også være gode at så i juli efter fx sommer-gulerødder, radiser eller sommerglaskål. Vælg en hurtig sort som fx Speedy, og så kan du høste grønne bønner i sensommeren.

 

Dyrkning

Bønner har rigtig godt af at ligge i blød natten over, inden man udplanter dem. De skal helst bare plantes direkte i jorden, når det begynder at blive varmt (15 grader om dagen og frostfrit) i maj eller starten af juni. De sættes bare enkeltvis med ca. 10 cm afstand og kræver ikke at man udtynder.

Bønner kan godt lide vand og skal holdes fri fra snegle. Man kan evt. Sætte bønner med nogle ugers mellemrum for at strække høstsæsonen. Jeg har ikke så gode erfaringer med det, fordi planterne eksploderede samtidig, da vejret blev godt, selvom de var sat med et par ugers mellemrum.

Vigtige datoer

15. Maj-15. Juni: Udbløde bønner og sætte dem

Juli: Evt. Sætte sene bønner