Bede og sædskifte

Bede

Hvis du vil have køkkenhave i mere end ét år, skal du have flere bede. Det er fordi, der bør gå mindst fire år mellem, at man dyrker samme afgrøde i det samme bed igen. Har du kartofler i Bed A i år 1, skal der gå tre pause-år, og så må der først stå kartofler i Bed A igen i år 5.

Et bed behøver ikke at være stort. Det kan være 1 kvadratmeter, en palleramme eller bare en række. Bedene behøver ikke at være ved siden af hinanden – de kan ligge rundt om i haven, bare de alle får sol.

Du kan også vælge at lave ét bed det første år, udvide med et bed mere året efter, osv.  Så kan du fx nøjes med et kartoffelbed det første år, næste år kartofler og græskar og året efter kartofler, græskar og bælgfrugter.

Sædskifte

Jeg har bygget havetyperne op efter forskellige typer af bede. Det betyder, at hver familie af planter holdes inden for ét bed det samme år. Fx er kartofler og tomater i samme familie, så hvis der har stået kartofler i et bed, må der heller ikke stå tomater i det bed i de tre efterfølgende år.

Vælg, hvilken rækkefølge du vil rotere bedene i, og hold fast i det gennem årene. Hos mig flytter kartoflerne et hak med uret, og så følger resten af bedene et hak med.

I rækkefølgen af sædskiftet følger jeg principperne fra John Seymours metode i bogen “Den nye selvforsynende have”.

1. Kartofler

2. Bælgfrugter

3. Kål

4. Rodfrugter og løg (2 plantefamilier)

5. Græskar mv. (Eller De Tre Søstre)

Som det ses er der fem bede, og det holder ikke i et fireårigt sædskifte. Der mangler også bladgrønt og rødbeder. Men det er et grundprincip, og bedene i havetyperne vil lægge sig op ad dette princip men ikke følge det præcist. Sædskiftet vil der dog altid være taget højde for under havetyperne.

Man anbefaler, at der går mindst fire år i et sædskifte, men faktisk må der gerne gå seks år. Det betyder dog også, at man skal have plads og tid til seks bede i køkkenhaven. Men så kan man eventuelt vælge at lægge nogle af bedene brak med blomster eller grøngødning.

De Tre Søstre

Det er en type bed, der også kaldes indianerbed. Bedet består af tre plantefamilier: Græskar, majs og stangbønner. Planterne hjælper hinanden ved at græskarplanterne dækker jorden, hvor de forhindrer ukrudtet i at overtage og mindsker udtørring af jorden. Majsene vokser i højden og bliver støtter, som stangbønnerne kan slynge sig op ad.

Hvis man vil have squash og ærter, hører de også til i dette bed.