Squash

Om planten

Squashplanter kan man få mange kilo squash ud af. Der findes mange forskellige slags, hvis man dyrker fra frø. Hvis man køber færdige planter til udplantning er det som regel Black Beauty Courgette eller den gule squash (se billedet).

Man kan dog også være uheldig med squash, da den har nogle fjender. Dels bliver de små squash gnavet i af snegle. Dels kan man komme ud for, at de begynder at rådne fra blomsterenden. Sommetider kan man forhindre det ved at nippe blomsten af de små squash. Endelig får bladene altid meldug i sensommeren, og så giver planten ikke så meget mere. Meldug viser sig som en hvid belægning på bladene, der efterhånden udtørrer (se billede).

Sæsonen for squash er ikke så lang; fra juli til september, som regel. Og de er ikke egnet til at gemme, så man skal have plads i fryseren til poser med hakket squash, hvis man rigtig vil have noget ud af høsten.

Squash kan høstes lige fra de er helt små, og til de bliver kæmpestore. De små har mere smag, mens de store kan få grove kerner, der ikke er sjove at spise. Blomster fra squash er også en delikatesse, evt. friturestegt.

Dyrkning

Dette er endnu en af de varmekrævende planter, der ikke kan klare den mindste frost. Den vil også have godt af jorddække. Og så har den også godt af gødning. Hvis planten er løbet tør for krudt, begynder squashene at visne og falde af, mens de stadig er helt små.

Squash får fine gule blomster, og i starten danner planten som regel kun blomster på stilke – det er hanblomsterne. Hunblomsterne kommer senere, og det er her, squashene sidder.

Min erfaring er, at det godt kan betale sig at købe planter, for de giver squash hurtigere – simpelthen fordi jeg ikke kan få mine egne planter store lige så hurtigt, som de kan i et gartneri. Men jeg kan godt tro, at de gamle sorter, der kun fås som frø, har flere vitaminer i sig end standard-squashene fra planteskolen.

Vigtige datoer

Medio april: Forspire indendørs

Ca. 15. Maj: Udplante + evt. Lægge jorddække