Lugning
Ja, du skal luge ukrudt i din køkkenhave. Hvis du ikke gør det, så stjæler ukrudtet næringen i jorden, så dine grøntsager ikke bliver til noget. Du kan vælge give den en skalle en gang hver 14. dag i maj, juni og juli, eller du kan gøre det mere løbende som en hyggeting efter arbejde fx. En hakke er et godt redskab til at fjerne ukrudt hurtigt, men husk at lave afstand mellem dine rækker af grøntsager, så der er plads til at hakke imellem uden at ramme de små spirer af grøntsager.
Gødning
Dine grøntsager skal have næring, ellers bliver de ikke til noget. Giv haven kompost hvert forår inden du sår den til. Giv den også en gang gødning. Der er mange forskellige typer på markedet, så vælg den, som du selv synes bedst om.
Jord kan være meget forskellig, og derfor er behovet også forskelligt. Det er muligt at få analyseret sin jord for at finde ud af, hvilken type og mængde gødning der passer lige til din jord.
En type gødning jeg vil fremhæve er brændenældegødning. Man kan nemlig selv lave det ved at fylde en spand med brændenælder, hælde vand over og lade det stå i et par uger. Det bliver til sort vand, der lugter af kloak. Det fortyndes 1:20 og kan med fordel bruges til tomater i kapillærkasser.
Jorddække
Hvis du har sneglesikring rundt om dine bede, er det en god idé at dække jorden, så den ikke tørrer ud. Du kan bruge halm, ukrudt med døde rødder og uden frø eller toppe fra høstede grøntsager såsom gulerødder, majroer, osv.
Især squash og græskar er glade for jorddække, der holder på vandet. Jorddække kan også til dels forhindre ukrudt i at vokse, fordi der ikke kommer lys igennem til jorden. Jorddækket vil også blive nedbrudt og bidrage som kompost til jorden.
Men som sagt: Brug det, hvis du ikke har snegle, for de er vilde med at gemme sig under fugtigt jorddække. Og når de først har fundet jorddækket, så finder de også grøntsagerne imellem.