Gråærter

Om planten

Jeg har faktisk ikke selv prøvet dem endnu! Men de er interessante af flere årsager. Gråærter er Danmarks kikærter og kan bruges til hummus, falafel og gryderetter.

De har været en del af Frøsamlernes projekt om at afprøve gamle danske ærtesorter. Gråærter var en vigtig afgrøde tidligere, og der blev dyrket en stor mængde i Danmark. Håbet er, at gamle danske sorter såsom gråærter er mere modstandsdygtige over for klimaforandringer, end de nyere sorter.

Den mest kendte sort af gråærter, er lollandske rosiner, som også er omtalt i Bonderøven. Ærterne tørres på plantes og gemmes, når de er helt tørre. Der er derfor noget arbejde med at tørre dem, få dem ud af de tørre bælge og opbevare dem. De skal udblødes og koges før de spises – ligesom man skal med tørrede kikærter.

Dyrkning

Dyrkes som andre ærter, dvs. de sås i april. De kan evt. forspires i potter, men gør det i mistbænk eller drivhus, så de ikke vænnes til varme så tidligt på året.

Duer er glade for ærtespirer, så hvis du sår direkte i bedet, vil det være godt at dække med net eller sætte pinde på kryds og tværs i bedet, så de ikke kan komme til (se billede). Jeg bruger de gamle stængler fra jordskokkerne.

Disse ærteplanter skulle være vældig gode til at klynge sig til hinanden “som ærtehalm”, så de behøver ikke stativ eller snore.

Vigtige datoer

Ca. 21. April: Så ærterne i bedet eller i en potte i mistbænk eller drivhus

Ca. 15. Maj: Udplant forspirede ærter og sæt små pinde på kryds og tværs mod duerne

August: De tørre bælge høstes til eftertørring