Om planten
Kartoflen er en sydamerikansk plante af natskyggefamilien. Det betyder, at den slet ikke tåler frost, og at selve planten er giftig.
De mest udbredte sorter i Danmark er Folva, Ditta – og især Sava. Når man kigger efter sorter, bør man se på resistens over for skimmel, kogefasthed, størrelse og hvor gode de er at opbevare henover vinteren. Og så naturligvis smagen!
Henad juli vil stænglerne blive bløde og forgå. Det kan være skimmel, som kan gå i kartoflerne og få dem til at rådne. I så fald skal stænglerne klippes af og smides væk.
Men det kan også bare være planten, der visner ned. Hvis kartoflerne skal gemmes henover vinteren, skulle det være en fordel at lade planten visne ned og lade kartoflerne ligge i jorden længst muligt. Det er op til dig selv, at vurdere, om stænglerne skal blive eller ej.
Tidlige kartofler har næsten ingen skræl. Jo længere hen på efteråret man kommer, des tykkere bliver skrællen. Hvis kartoflerne bliver “mønstrede” eller leopardplettede i skrællen er det skurv. Det betyder bare, at de har manglet vand, men har ellers ingen indflydelse på smag og holdbarhed.
Dyrkning
Kartofler bør forspires. De lægges i ét lag i en papkasse et lyst sted. Bemærk, at de lægges lyst netop for at udvikle korte små spirer, der ikke knækker ved udlægningen.
Jeg har en fast dag til at lægge kartofler, som er lige omkring den 21. April. Det svarer til tre uger, inden sidste nattefrost, og så bør planten netop kunne klare at titte op, når det er sikkert.
Du kan grave et hul til hver kartoffel eller lave en rende. De skal et godt spadestik ned i jorden (15-20 cm), så de ikke får lys. Derefter hypper man dem ved at rive jord op i en høj ovenover. Det giver dels kartoflen mere jord til at lave nye knolde i, dels må kartoflerne slet ikke få sollys. Lyset gør dem grønne, og så er de giftige og skal smides væk eller gemmes til at være læggekartofler året efter.
De første kartofler bør kunne høstes i slutningen af juni og frem til midten af oktober. Der rammer den første frost, og så er det tid til at grave alt op og lægge kartoflerne til opbevaring i kasser et tørt, mørkt og frostfrit sted vinteren over.
Vigtige datoer
Ultimo februar: Købe kartofler og lægge til forspiring
Ca. 21. April: Lægge kartofler
Maj: Evt. Hyppe
Uge 42 (kartoffelferien): Høste