Gulerødder

Om planten

Der findes groft sagt tre slags gulerødder: sommer-, efterårs- og vintergulerødder. Sommergulerødderne udvikler sig hurtigt og er søde. Vintersorterne er mere tørre og egner sig bedst til madlavning. Hvis man vil spise rå gulerødder, bør man derfor gå efter de tidlige sommersorter.

Der findes et utal af sorter i mange forskellige farver: fra hvid over gul og orange til røde eller lilla. Jeg har gode erfaringer med sorten Nantes, som er en gammel type af sommergulerod.

Dyrkning

Gulerødder skal altid sås direkte i jorden. Det gøres bedst i april. Frøene er meget små, så man kommer tit til at så dem for tæt. Man kan blande frøene med sand og så strø dem ud for at få en bedre afstand. Man kan også købe frø, der er sat fast på nogle bånd, som man bare lægger direkte i jorden.

Som regel vil man skulle udtynde. Jo hurtigere, des bedre. Efter udtynding vil du hurtigt kunne se, at planterne vokser videre. Gulerødder kan sættes ret tæt – men kun 10 cm mellem rækkerne. Det gør, at man kan dyrke mange på lidt plads.

Gulerødder angribes ofte af gulerodsfluen, når det bliver højsommer i juli. De lægger æg i toppen af guleroden, og larverne gnaver så gange i rødderne. Derfor bør man lægge net over eller høste, inden man når midten af juli.

Man siger, at gulerodsfluen holder sig væk, hvis man dyrker løg eller porrer sammen med gulerødderne. Men der er delte meninger om, hvor vidt det virker. I øvrigt så høster man jo også løgene i løbet af juli.

Høstede gulerødder skal opbevares mørkt, tørt og frostfrit. Det gøres bedst i lukkede kasser eller tønder med sand, grus eller høvlspåner. På den måde kan de holde ind i foråret. Man kan også hakke dem og putte dem i poser i fryseren til gryderetter osv.

Vigtige datoer

April: Så direkte

Maj-juni: Udtynde

Juli: Lægge net over (hvis der er flere tilbage).