Salat

Om planten

Først og fremmest: Salat er ikke bare salat. Der er rigtig mange forskellige slags. Nogle er mest egnede til at dyrke forår og forsommer mens andre klarer sig bedre om efteråret. Det skal være køligt for at frøene spirer og derfor trives salat ikke om sommeren.

Mange sorter er gode at dyrke i april, Little Gem er en af de tidlige og gode sorter. Om sommeren skulle egebladssalat være godt. Om efteråret kan man så feldsalat, vinterportulak og Winter Density. Vinterportulak og feldsalat kan klare sig henover vinteren, og feldsalaten giver igen til foråret (derfor kalder man den også vårsalat – se billedet).

Jeg foretrækker pluksalat frem for hovedsalat. Så kan man tage de yderste blade løbende og høste mange gange fra samme plante.

Dyrkning

Frøene sås direkte i jorden og skal kun dækkes med en lille smule jord. Salat er glad for vand og giver godt i regnfulde perioder. De er meget udsat for snegleangreb.

Salatfrø er meget små, så du får sået en masse små planter oveni hinanden. De skal udtyndes. Derefter kan man hurtigt se at de planter, der er tilbage, vokser.

Hvis du vil dyrke salat om sommeren, kan du lægge frøene i et vådt kaffefilter i en lukket bøtte i køleskabet. Når frøene er spiret, skal de plantes ud et køligt og skyggefuldt sted.

Jeg har ikke haft held med salat om sommeren og bruger i stedet bladbeder og new zealandsk spinat som bladgrønt. Man kan også dyrke salat i en stor potte og så høste babyleaves.

Vigtige datoer

Slut februar: Du kan evt. så salaten Little Gem i mistbænk

Marts: Feldsalat begynder at give igen efter vinterens pause i væksten

April: Så salat på friland

August: Så efterårssalat eller vårsalat på friland

September: Evt. Så efterårssalat i mistbænk