Grønkål

Om planten

Grønkål er blandt de nemmere slags kål at dyrke, så længe de er dækket over med net for at holde sommerfuglelarver væk. Men du skal spørge dig selv: Får jeg det spist?

Man kan få mere eller mindre krusede grønkål, og det kan godt betyde noget for, hvor nemme de er at skylle. Palmekål eller sortkål er en særlig sort af grønkål fra Toscana, der er populær og ser flot ud (se billedet). Den er også nogenlunde nem at rengøre.

Grønkål kan spises rå i salater eller tilberedt i stuvninger, pastaretter eller supper såsom minestrone. Det kan også være et godt tilskud til høns om vinteren. Grønkål skulle være rig på c-vitaminer.

Den store fordel ved grønkål er, at den kan høstes over vinteren fra november til april – også selvom det er frost.

Dyrkning

Grønkål skal forspires. Hvis du selv vil gøre det, kan man starte allerede i slutningen af februar. De kan udplantes cirka fra midten af maj. På det tidspunkt skal planten have i hvert fald tre rigtige blade for at være stor og hårdfør nok. Men du kan også vente helt til juli med at udplante dem, så de kan sættes efter en anden slags kål, fx majroer, radiser eller sommer-glaskål.

Det er vigtigt, at planterne sættes med god afstand, så de udvikler sig. Der bør faktisk være en halv meter mellem dem. De skal være dækket af insektnet indtil november.

Vigtige datoer

Slut marts – midt april: Forspire

Midt-slut maj: Udplante (når al nattefrost er overstået)