Pastinak

Om planten

Pastinak er en af de afgrøder, der kan tåle frost. Derfor kan den høstes helt fra oktober og til april. Men det kræver selvfølgelig, at jorden ikke er for frossen til at man kan grave dem op.

Pastinak fungerer som en rodfrugt, der kan ovnbages, puttes i gryderetter eller laves til mos. Jeg oplever, at den kan gøre gryderetter tykkere i komsistensen, hvis pastinakstykkerne får lov at koge ud. Smagen er lidt sød, når den bliver tilberedt, og det kan være en smag, man skal vænne sig til.

Dyrkning

Pastinakker sås direkte i jorden, og frøene er så store, at man sagtens kan lægge dem en ad gangen og alippe for at udtynde. Det er godt med en løs jord, så roden kan søge lige nedad. Hvis jorden er hård, kan roden forgrene sig til flere tynde rødder, der er næsten umulige at rengøre og skrælle.

Pastinakkerne begynder først rigtig at gro og fylde i midten af sommeren. Derfor kan de med fordel sættes tæt på løg eller andet, der høstes senest i juli.

Mosegrise er glade for pastinakker, og jeg har oplevet, at der pludselig kun lå toppene på jorden, og så var der ingen rødder neden under. Om vinteren vil man altid opleve at toppen visner væk, men rødderne er stadig nede i jorden. Det svære er så bare at finde pastinakkerne om vinteren, når man ikke kan se dem oppefra. I foråret skyder de toppe igen, og så kan man finde de sidste og grave dem op.

Vigtige datoer

April-juni: pastinakker sås direkte i jorden

Oktober: evt. Markere pastinakkerne, inden toppene visner væk