Rosenkål

Om planten

Lad mig være ærlig med det samme: Jeg har aldrig haft held til at dyrke rosenkål! De skulle ellers være nemme, men de kræver rigelige mængder af gødning, møg eller kompost. De skal også dækkes med net hele sæsonen indtil efteråret, hvor al fare for kållarver er forbi.

De kræver også god plads. 60 cm imellem planterne, og det skal man respektere. Hvis man sætter dem for tæt, får man ikke noget ud af dem. Så er det bedre at satse på nogle få, stærke planter.

Fordelen ved rosenkål er, at den kan høstes i vinterhalvåret – helt ind i april. Man kan endda høste i frostvejr, selvom jorden er bundfrossen. Der findes en ny art, der hedder blomsterkål, som er en krydsning af rosenkål og grønkål. Den ligner rosenkål, men kålene er åbne som rosetter.

Dyrkning

Man kan forspire rosenkål indendøre fra slutningen af februar eller senest i april. Når planterne har mindst tre blade, kan de sættes ud i jorden. De små planter kan ikke tåle frost, så jeg sætter dem gerne ud i sidste halvdel af maj. Man kan evt. sætte en gennemsigtig plastpotte over hver plante i starten, men den skal stå på skrå, så der kan komme luft ind og ud.

Jorden må meget gerne få kompost eller møg, inden udplantning. Det er også vigtigt at trykke jorden fast omkring planterne. Hvis rosenkål står i løs jord, udvikler de løse hoveder.

Det kan være lidt omfattende at forspire kål, så hvis tiden er knap, kan man købe planterne forspiret. Men så er der ikke så mange sorter at vælge imellem.

Vigtige datoer

Marts-april: Forspire indendøre

Sidste halvdel af maj: Udplante og dække med net

Sommer: Evt. Gøde

Oktober: Nettet bør kunne fjernes