Stangbønner

Om planten

Stangbønner er mere praktiske i en køkkenhave end buskbønner af to grunde: Dels fordi de vokser opad og ikke tager så meget plads i bedet, dels fordi man kan høste fra planterne over en længere periode. De er dog en lidt sen afgrøde, og du kan typisk først høste fra august.

Du kan finde stangbønner med forskellige egenskaber.
Nogle er bedst som snitbønner (fx Blauhilde på billedet), andre er bedre som friske bønner eller tørrebønner (fx Cherokee Trail of Tears), og nogle kan bruges på flere stadier (fx Borlotto eller Høj Prinsesse). Tænk over, hvad du gerne vil kunne høste, og vælg en sort, der passer til det danske klima.

Stangbønner er glade for vand og varme.

Hvis du vil have tørrede bønner, skal bønnerne blive på planten, indtil bælgen er helt indtørret og du kan høre frøene rasle indeni. Pluk dem efter en tør og solrig dag, bælg dem og læg dem til eftertørring i ét lag, fx i vindueskarmen.

Hvis det er et vådt efterår, eller bælgene ikke er helt tørre nok, må du hive hele planten op. Hæng planterne med bunden i vejret indendørs et tørt og luftigt sted. Husk god plads mellem planterne for at undgå råd. På den måde vil bønnerne kunne tørre helt.

Dyrkning

Bønner har godt af at blive udblødt, inden man sår dem. Læg frøene i vand dagen før, de skal sås, og sæt dem direkte i jorden i køkkenhaven. De må ikke ligge i vand mere end to dage, så går frøene til.

Man kan også forspire bønner, hvis man vil. De kan dog slet ikke tåle frost, og bør først udplantes, når temperaturen når op omkring 15 grader,

Hvis man planter stangbønner sammen med græskar, skal man sørge for at bønnerne har tid til at komme op i en god højde, inden græskarbladene breder sig ind over bønnerne og skygger for solen.

Stangbønner bliver meget høje – op til 3 meter – så de skal have noget at klatre op ad. Det kan være en “tipi” eller et stativ af bambuspinde, eller et rionet. Men det kan også være majsplanter eller solsikker, der vokser i samme bed. På billedet er det Høj Prinsesse, der slynger sig om en solsikke.

 

 

Vigtige datoer

Ca. 15. Maj – 1. Juni: Udbløde og sætte bønner direkte i jorden

Juni: Lave klatrestativ til bønneplanterne

Oktober: Høste de sidste bønner inden frosten