Stangbønner

Om planten

Stangbønner er mere praktiske i en køkkenhave end buskbønner af to grunde: Dels fordi de vokser opad og ikke tager så meget plads i bedet, dels fordi man kan høste fra planterne over en længere periode.

Du kan finde stangbønner med forskellige egnskaber. Nogle er bedst som snitbønner (især de engelske sorter), andre er bedre som friske bønner eller tørrebønner, og nogle kan bruges på flere stadier (fx Borlotto). Tænk over, hvad du gerne vil kunne høste, og vælg en sort, der passer til det danske klima.

Stangbønner er glade for vand og varme.

Dyrkning

Bønner har godt af at blive udblødt, inden man sår dem. Læg frøene i vand dagen før, de skal sås, og sæt dem direkte i jorden i køkkenhaven. De må ikke ligge i vand mere end to dage, så går frøene til.

Man kan også forspire bønner, hvis man vil. De kan dog slet ikke tåle frost.

Hvis man planter stangbønner sammen med græskar, skal man sørge for at bønnerne har tid til at komme op i en god højde inden græskarbladene breder sig ind over bønnerne og skygger for solen.

Vigtige datoer

Ca. 15. Maj – 1. Juni: Udbløde og sætte bønner direkte i jorden

Juni: Lave klatrestativ til bønneplanterne – fx af bambuspinde og snor

Oktober: Høste de sidste bønner inden frosten